Přeskočit na obsah

Shell loni více než zdvojnásobil zisk na rekordních 40 miliard USD

Britská těžební společnost Shell za loňský rok více než zdvojnásobila upravený čistý zisk na rekordních 39,9 miliardy dolarů (862,6 miliardy Kč). Firma o tom dnes informovala ve své výsledkové zprávě. Shell těžil zejména z prudkého růstu cen energií, za kterým jsou částečně dopady ruské vojenské invaze na Ukrajinu. Předchozí rekordní zisk je z roku 2008 a činil zhruba 31 miliard dolarů.

Rekordní zisk oznámil za loňský rok také americký rival ExxonMobil, který je největším producentem ropy ve Spojených státech. Vlády v Británii, USA i některých dalších zemích se teď snaží prosadit vyšší zdanění těchto firem.

Shell má rekordní zisk i za čtvrté čtvrtletí, a to 9,8 miliardy dolarů. Přispěl k tomu i lepší výsledek z obchodování se zkapalněným zemním plynem (LNG). Analytici přitom čekali kvartální zisk nižší, konkrétně osm miliard dolarů.

“Máme v úmyslu udržet si pracovní nasazení a zároveň dosáhnout atraktivních výnosů pro akcionáře,” uvedl nový šéf společnosti Wael Sawan. Do čela firmy nastoupil na začátku letošního roku.

Podnik ve čtvrtém čtvrtletí zvýšil dividendu podle dříve oznámeného plánu o 15 procent. Šlo tak o páté zvýšení od doby, kdy firma kvůli dopadům pandemie v roce 2020 dividendu snížila o více než 60 procent.

Firma také oznámila, že v následujících třech měsících odkoupí své akcie za čtyři miliardy dolarů. Za uplynulý rok Shell odkoupil své akcie zhruba za 19 miliard dolarů.

TZ

Foto: Instagram

Zdroj: B2B NETWORK NEWS

Generated by Feedzy