Přeskočit na obsah

Stát investuje do strategické komunikace nejméně v historii

Stát investuje do strategické komunikace nejméně v historii, uvedly Asociace komunikačních agentur (AKA) a Asociace public relations (APRA) na základě každoroční analýzy. V prvním pololetí letošního roku se objem státem vypsaných veřejných zakázek do komunikace meziročně snížil o 45 procent. U zadaných veřejných zakázek klesl ve srovnání s loňským rokem o deset procent, uvedli zástupci obou asociací.

Pokud stát do konce roku tyto investice nenastartuje, klesne podle nich objem veřejných zakázek na celkovém objemu investic do komunikace poprvé pod jedno procento. „Česko se tak propadne hluboko pod průměr zemí západní Evropy, kde podíl veřejných zakázek představuje 15 až 20 procent celkového objemu investic do komunikace,“ uvedly asociace.

Investice státu do komunikace se podle analýzy za první polovinu letošního roku dostaly na nejhorší úroveň za poslední roky. Meziročně objem u vypsaných zakázek klesl z 1,059 miliardy na 0,577 miliardy korun, tedy o o 45 procent, u zadaných zakázek je pokles desetinový.

Asociace to v době společenských a ekonomických krizí považují za vysoce rizikové počínání. „I přes deklarace vládních představitelů se zatím pravděpodobně nepodařilo přetavit prohlášení do činů. Pevně věříme, že v druhé polovině roku dojde k otočení tohoto nebezpečného trendu a nebudeme svědky největší krize kvalitní komunikace státu,“ uvedla členka prezidia Asociace komunikačních agentur Lucie Češpivová.

Loni podle asociací dosáhly celkové investice do reklamy 124,7 miliardy korun, z toho objem vypsaných veřejných zakázek tvořil 1,6 procenta z celkového komunikačního trhu. Letos se očekává průměrný růst celkových investic o 11 procent.

„Současný trend vlády bude znamenat, že se podíl výdajů státu do komunikace sníží pod jedno procento. Tím se prolomí psychologická hranice a dostaneme se na nejhorší výsledek, který jsme doposud zaznamenali,“ poznamenal místopředseda Asociace public relations Michal Vlasák.

Největší problém, který z analýzy vyplývá, je nárůst zakázek zadávaných mimo režim zákona o zadávání veřejných zakázek, tedy ty do dvou milionů korun. Vzrostly o více než 365 milionů korun, tedy téměř o 300 procent. To je podle Češpivové alarmující, a to nejen z hlediska transparentnosti a rovných příležitostí, ale i vzhledem k absenci jakékoliv koncepce. Zadavatelé neplánují komunikační aktivity, volí proto co nejrychlejší cestu tím, že rozmělní zakázky do limitu dvou milionů korun, uvedla.

Podle odborníků na komunikaci by částečně pomohla osvěta, poradenství a vzdělávání. AKA proto rozšiřuje nabídku vzdělávacích programů pro veřejnou správu, které nabízí několik let. Aktivity nejsou určené jen úředníkům, ale také vedoucím pracovníkům i náměstkům.

Koncem letošního června doporučili státu vypracování a využívání systému strategické komunikace zástupci platformy 2. ekonomické transformace, Asociace pro mezinárodní otázky, Bezpečnostního centra Evropské hodnoty, STEM a Frank Bold. Stát by si podle nich měl počínat aktivně, nyní jen reaguje v krizových situacích. Například při epidemii to podle autorů systému stálo Česko peníze i životy.

Schopnost státu dlouhodobě sdělovat veřejnosti své strategické priority je podle analytika AMO Pavla Havlíčka nízká. Například v počátcích koronavirové pandemie byli občané podle něj svědky táhnoucích se tiskových konferencí, jejichž závěry nebyly jasné. „Řada občanů v posledních letech ztratila důvěru ve stát, který nebyl schopný s lidmi mluvit,“ řekl Havlíček.

V drtivé většině případů směřují úřady svá vyjádření pouze k médiím a očekávají, že ta je dostanou k lidem, doplnil Marek Hlavica z Asociace komunikačních agentur.

Zdroj: allnews.cz

Foto: Shutterstock

Zdroj: B2B NETWORK NEWS

Generated by Feedzy