Přeskočit na obsah

Synopsys uvádí na trh 1.6T Ethernet IP řešení pro hyperscalery

Synopsys vydal první 1,6T Ethernet IP ověřovací řešení, které splňuje požadavky na šířku pásma hyperscale datových center.

Nová vícekanálová řešení s více rychlostmi zahrnují ethernetové řadiče 1.6T MAC (Media Access Control) a PCS (Physical Coding Sublayer) spolu s 224G Ethernet PHY (fyzická vrstva) IP a ověřovací IP.

Přibližně 60 procent připojení v datovém centru je založeno na Ethernetu, což z nich činí hlavní zdroj spotřeby energie. Ve srovnání se stávajícími implementacemi SoC, Synopsys říká, že nové řešení snižuje spotřebu energie propojovacího vedení až o 50 procent a snižuje latenci o 40 procent, což zase prodlužuje dobu odezvy.

Řešení má také 50procentní redukci plochy, přičemž Michael Posner, viceprezident produktového managementu a vysoce výkonných počítačových IP řešení ve společnosti Synopsys, vysvětluje, že společnost „implementovala některé unikátní algoritmy do samotného IP, což společnosti Synopsys umožňuje dodávat oblast nejoptimálnějšího řešení”.

Exploze pracovních zátěží AI vyvolala rostoucí tlak na datová centra, která se musí škálovat, aby vyhověla rostoucím požadavkům na zpracování dat. Posner však říká, že škálování může udělat jen tolik a v konečném důsledku nezpůsobí nic, co by změnilo výkonový profil datového centra, a nemůže dostatečně vyřešit problém datových úzkých míst.

„Ethernet existuje již mnoho, mnoho let a vždy byl páteří komunikace hypocenter,” řekl. „Existuje mnoho generací, od 100BASE-T po 400 a 800G, což jsou současné inkarnace, které jsou nasazeny v datových centrech, a 1.6.T je další generace.”

Aby byla zajištěna plná interoperabilita, nové řešení Synopsys nabízí plnou zpětnou kompatibilitu, což znamená, že operátoři datových center využívající 400G a 800G ethernetové připojení jej mohou nasadit spolu se svými aktuálními hardwarovými nabídkami. Řešení je také přizpůsobitelné, což znamená, že zákazníci mohou zajistit, aby subsystém vyhovoval jejich přesným potřebám, například nasazením systému se 16 porty namísto osmi.

Ačkoli 1.6T je stále ještě asi rok od plné ratifikace, Posner říká, že toto uvedení představuje inflexní bod a znamená, že 1,6T Ethernet je hlavním proudem.

„Tady začínají odbíjet hodiny pro masové nasazení,” řekl.

Zdroj: datacenterdynamics.com

Obrázek: Synopsys

Zdroj: NETGURU NETWORK NEWS

Zdroj: ICT NETWORK NEWS