Search
Close this search box.

Twitter je pryč, X.com je nyní primární doménou pro aplikaci

[[{“value”:”

Nedávno nastal konec jedné éry v sociálních médiích, a je dost pravděpodobné, že jste si toho ani nevšimli. X, platforma dříve známá jako Twitter, přešla z domény „twitter.com“ na „x.com“ pro všechny své hlavní systémy.

Ne, to není nové logo X, to je starý design, který majitel X Elon Musk vytvořil už v roce 1999, když poprvé začal pracovat na tom, co chtěl, aby X bylo.

Ano, Elon pracuje na X a chtěl spustit web pod URL X.com už 25 let.

A teď je o krok blíže, alespoň co se týče názvu, což také znamená, že většina toho, co Twitter kdysi byl, je nyní pryč.

I když efektivně Twitter stále zůstává. Pro většinu běžných uživatelů, kteří se příliš nezajímají o širší vlastnické detaily sociálních aplikací, je X stejný jako vždy, poskytuje přímý přehled o aktuálních aktualizacích na širokou škálu témat každý den.

A stále je lídrem v této oblasti. Pokud se stane nějaká významná světová událost, X je místo, kam se většina lidí stále obrací, zatímco pro sportovní zpravodajství a zapojení, diskuse o živých televizních pořadech, zprávy zábavního průmyslu atd., je X stále místem, kde být.

Různí vyzyvatelé se pokusili vstoupit na scénu a shromáždit ty, kteří nebyli spokojeni se změnami, které Elon v aplikaci provedl, ale žádný z nich zatím nedohnal X. A zatímco X samo neroste (X má od listopadu 2022 250 milionů aktivních uživatelů denně), také se nezmenšuje, což naznačuje, že žádný z jeho různých vyzyvatelů zatím skutečně nezaujal jeho místo. Někteří zaznamenali relativní úspěch, většina se zhroutila. Ale X, ať už se vám to líbí nebo ne, ať už ho používáte nebo ne, zůstává relevantním faktorem.

A zatímco různé změny, které Elon v aplikaci provedl, byly kontroverzní, byly i pozitivní.

Community Notes byl klíčovým vrcholem, kdy Elon rychle přešel k tomu, aby systém ověřování faktů založený na davu, dříve nazývaný „Birdwatch“, udělal větším prvkem moderace.

Přínos tohoto pro X je dvojí. Za prvé, poskytuje uživatelům prostředky k přidávání ověřování faktů a v podstatě se moderují sami, na rozdíl od toho, aby vedení X muselo rozhodovat, co je a co není v aplikaci přijatelné. Také to snižuje závislost X na moderátorském personálu, a protože Musk se snaží snížit počet zaměstnanců co nejvíce, toto funguje jako důležité opatření na úsporu nákladů.

A je to přínosné. Příspěvky s Community Notes mají menší zapojení a menší celkové šíření, takže je to účinný nástroj ke snížení šíření dezinformací, alespoň do určité míry.

Přesto, zároveň, trvá nějakou dobu, než se Notes objeví, a pokud nějaká platforma skutečně potřebuje okamžitou moderaci v reálném čase, aby omezila šíření dezinformací, je to X. Což znamená, že Community Notes není řešením, ale dalším prvkem. Přesto Elon a spol. na něj spoléhají více, než by pravděpodobně měli.

Ale byla to pozitivní expanze, zatímco je také úžasné, že X nadále funguje relativně hladce, s o 80 % méně zaměstnanci. To samo o sobě je působivý výkon, takže i když byly kontroverze, přechod na X přinesl i pozitivní změny, které platformu zlepšily.

V některých ohledech. V jiných se X stalo mnohem horším.

Různé zprávy naznačují, že nenávistné projevy a zneužívání v aplikaci rostou, a v současné době, navzdory masivním škrtům v personálu, X stále není na cestě k ziskovosti.

Podle Elona a CEO X Lindy Yaccarino to bylo v určité fázi začátkem tohoto roku. Ale Muskova kontroverzní stanoviska a názory nadále odrazují inzerenty, a s tím, že přihlášky do X Premium stále stagnují, a X pod obrovským dluhovým břemenem v důsledku Muskova nákupu, je těžké vidět, jak se dostane zpět na správnou cestu.

Pro kontext, X Corp, mateřská společnost X, je v současné době povinna splácet úroky ve výši přibližně 1,5 miliardy dolarů ročně. X přinesl v roce 2023 celkové příjmy ve výši 2,5 miliardy dolarů, takže můžete vidět, jak, v kombinaci s provozními náklady, je X už teď v těžké situaci.

Ale Elon má plán, a vzhledem k jeho minulým úspěchům se zdánlivě nemožnými obchodními podniky, nikdo není ochoten proti němu plně sázet.

V roce 1999, když Musk původně přišel s vizí X.com, nastínil pokročilejší online bankovní portál, který by v podstatě vzal všechny prvky běžné banky a přenesl je online. Muskův názor byl, že to zrevolucionizuje celý finanční průmysl, rozšíří PayPal (jehož byl Musk také zakládajícím partnerem) na další úroveň.

Ale nikdy se to nestalo, i když to zůstává klíčovým zaměřením Muskova širšího plánu X i dnes.

Opravdu, loni v říjnu Musk zopakoval svůj plán online bankovnictví:

„Když říkám platby, myslím tím skutečně celý finanční život někoho. Pokud to zahrnuje peníze, bude to na naší platformě, peníze nebo cenné papíry nebo cokoli. Takže to není jen jako poslat 20 dolarů příteli. Mluvím o tom, že nebudete potřebovat bankovní účet.“

X.com je v současné době v procesu získávání licencí na převod peněz v každém americkém státě, což je první krok k této velké vizi, i když má ještě dlouhou cestu, než se X.com stane bankovním rámcem, jak si Musk představuje.

Ale možná to X dokáže. Možná se všechny tyto prvky v určité fázi spojí a Elon přivede svůj velký plán k naplnění, navzdory pochybovačům.

A možná také jeho přístup zaměřený na „svobodu slova“ zaujme, a X získá větší trakci, a možná nadcházející americké volby budou událostí, která přitáhne více lidí na stranu X, a věci se pro aplikaci obrátí k lepšímu.

Ale bez ohledu na to, X.com je nyní zde, místo toho, co kdysi bylo Twitter.com. Nejsou to stejné platformy a nemají stejné cíle.

A zatímco v aplikaci možná stále najdete nějaké odkazy na ptáky, Elon se zdá být odhodlaný vymazat její historii, na rozdíl od toho, aby vzdal hold tomu, co se stalo jednou z nejrozpoznatelnějších značek na světě.

Zdroj: socialmediatoday.com

Zdroj: SOCIAL MEDIA NETWORK NEWS“}]] 

Zdroj: B2B NETWORK NEWS