Přeskočit na obsah

Uber čelí žalobě ze strany tradičních londýnských taxikářů

[[{“value”:”

Americký provozovatel alternativní taxislužby Uber čelí v Británii žalobě ze strany tradičních londýnských taxikářů, která by ho mohla stát více než 250 milionů liber (přes sedm miliard Kč). Informuji o tom server BBC a list Financial Times.

Žalobu jménem téměř 11 000 taxikářů připravila právní společnost RGL Management, podle které by každý taxikář mohl získat odškodné ve výši až 25 000 liber.

Žaloba se týká aktivit Uberu v Londýně v období od května 2012 do března 2018. Tvrdí, že podnik ve snaze získat povolení pro provoz svých služeb úmyslně poskytl dopravnímu úřadu zavádějící informace ohledně fungování své aplikace.

Podle společnosti RGL bylo záměrem firmy Uber vzít nezákonným způsobem práci tradičním londýnským taxikářům. „Zdá se, že se Uber domnívá, že stojí nad zákonem, a taxikáři po celém Londýně kvůli tomu přicházejí o výdělky,“ uvedl Garry White, který pracuje jako taxikář v Londýně již 36 let. „Je na čase, aby byli pohnáni k zodpovědnosti,“ dodal.

Společnost Uber označila obvinění za „zcela nepodložená“. „Uber v Londýně podniká zákonným způsobem,“ uvedla. „Je hrdý, že může poskytovat služby milionům cestujících a řidičů v tomto hlavním městě,“ dodala.

Společnost Uber sídlí v San Francisku. Byla založena v roce 2009, působí ve zhruba 70 zemích včetně České republiky a ve více než 10 000 městech po celém světě. V průběhu let čelila mnoha protestům ze strany klasických taxislužeb.

TZ/ČTK

“}]] 

Zdroj: B2B NETWORK NEWS