Přeskočit na obsah

Vědci zjišťují, jak ve stavebnictví znovu využít dřevo ze zbouraných staveb

Vědci z brněnské Mendelovy univerzity (MENDELU) zjišťují, jak znovu využít ve stavebnictví dřevo pocházející ze zbouraných staveb. Dosud končilo ve spalovnách, vědci z něj zkoušejí vyrobit takzvané OSB desky, jejichž spotřeba s poptávkou po dřevostavbách roste. Univerzita o tom informovala v tiskové zprávě.

„Přidávání recyklátu se celosvětově řeší hlavně ve výrobě dřevotřískových desek, u OSB desek ale zatím ne. Přitom potenciál je v této oblasti obrovský a souvisí s rozmachem dřevostaveb, které lze po skončení jejich životnosti znovu použít právě na zpracování do OSB desek, což plně koresponduje s principy cirkulární ekonomiky,“ uvedl Tomáš Pipíška z Ústavu nauky o dřevě a dřevařských technologií Lesnické a dřevařské fakulty MENDELU.

Vědci ve své laboratoři napodobují proces výroby OSB desky. „Třísky z již použitého dřeva mají oproti těm z čerstvě pokácených stromů nižší vlhkost. Na laboratorní úrovni můžeme nastavovat různé parametry výroby třísek, včetně vlhkosti vstupního materiálu,“ dodal Pipíška. Dodal, že cílem vědců je vytvoření ideálního postupu při výrobě třísek, analýza vlastností a výroba prototypů OSB desek, které by mohly mít lepší vlastnosti než desky vyráběné tradičním postupem.

S odborníky na zpracování dřeva spolupracují také odborníci z Provozně ekonomické fakulty univerzity. Ti se budou zabývat postupem, jak firmy k využívání recyklovaného dřeva přesvědčit. „Naší celkovou motivací je opětovné využití již existující dřevní biomasy, tedy objemného dřevního odpadu s cílem maximálního prodloužení životního cyklu vícenásobným zhodnocením materiálu v nových výrobcích a oddálit tak energetické zpracování dřeva,“ dodal Pipíška.

Ke zkoumání využívají vědci trámy ze zbouraného erotického klubu Moulin Rouge poblíž centra Brna. Nejsou první, kdo tyto trámy využívá namísto jejich likvidace. Jan Fic, který s kolegy vyrábí kytary pod značkou Red Bird Instruments, letos v březnu získal z demolované budovy nařezané trámy, které poslouží na výrobu deseti kytar.

Zdroj: allnews.cz

Zdroj: B2B NETWORK NEWS

Generated by Feedzy