Přeskočit na obsah

WHO: Kyberšikanu zakouší každé šesté dítě v pubertě

[[{“value”:”

Přibližně každé šesté dítě ve věku zhruba od 11 do 15 let má zkušenosti s kyberšikanou. Vyplývá to z nové studie evropské pobočky Světové zdravotnické organizace (WHO) o vzorcích šikany a násilí mezi dětmi v pubertě ve 44 zemích a regionech.

Zkušenosti s kyberšikanou jsou mezi pohlavími velmi vyrovnané, celkem 15 procent chlapců a 16 procent dívek uvedlo, že ji zažilo. Přibližně 12 procent dětí ve starším školním věku přiznalo, že na internetu šikanuje ostatní, jsou to častěji chlapci (14 procent) než dívky (devět procent).

Přibližně 11 procent dětí zažilo šikanu ve škole, přičemž mezi chlapci a dívkami není významný rozdíl. Průměrně šest procent dětí uvedlo, že se ve škole zapojuje do šikany ostatních. Toto chování je častější u chlapců (osm procent) než u dívek (pět procent).

Každé desáté dítě od zhruba 11 do 15 let se zúčastnilo fyzické rvačky, přičemž zde je patrný rozdíl mezi pohlavími: 14 procent chlapců oproti šesti procentům dívek.

Zjištění odhalují genderové rozdíly. Chlapci podle WHO vykazují vyšší tendenci k agresi a zapojení do rvaček, což podtrhuje naléhavou potřebu zásahů zaměřených na usměrňování emocí a pozitivní sociální interakce. Naopak nárůst šikany mezi dívkami, zejména prostřednictvím kyberšikany, vyžaduje cílená a citlivá řešení, která podporují digitální bezpečnost, empatii a inkluzivní školní kulturu, uvádí zpráva.

Od roku 2018 vzrostl počet chlapců i dívek, kteří se zapojují do kybernetické šikany, i těch, kteří jí čelí. Vzhledem k tomu, že děti tráví stále více času on-line, zdůrazňují tato čísla naléhavou potřebu intervencí, do nichž by se zapojili pedagogové, rodiče, vedoucí představitelé komunit a tvůrci politik, aby se podpořila digitální gramotnost a bezpečnost, uvádí WHO ve studii čerpající z údajů od více než 279 000 mladých lidí.

„Tato zpráva je varovným signálem pro nás všechny, abychom se zabývali šikanou a násilím, ať se děje kdekoli a kdykoli,“ prohlásil regionální ředitel WHO pro Evropu Hans Kluge. „Vzhledem k tomu, že mladí lidé tráví každý den až šest hodin na internetu, mohou mít i malé změny v míře šikany a násilí hluboké důsledky pro zdraví a pohodu tisíců lidí. Jsme svědky toho, jak kyberšikana ve všech svých podobách může zničit životy mladých lidí a jejich rodin, od sebepoškozování až po sebevraždy. Jedná se o problém v oblasti zdraví i lidských práv a my se musíme zasadit o ochranu našich dětí před násilím a ubližováním, a to jak off-line, tak on-line,“ dodal.

TZ/ČTK

Zdroj: IT SECURITY NETWORK NEWS“}]] 

Zdroj: ICT NETWORK NEWS