Přeskočit na obsah

Wiener Linien představují inovativní digitální informační systém pro cestující v nové soupravě metra

S uvedením první nové elektrické jednotky metra X (komunikováno jako X-Wagen) do provozu na linkách U1-U4 přichází na koleje vídeňského metra v roce 2022 významná inovace: první digitální informační a navigační systém pro cestující na světě tohoto typu. Dynamická vizualizace informací během jízdy soupravou X ještě více usnadní a zpříjemní používání veřejné dopravy. Informace se zobrazují na obrazovkách nad každými dveřmi uvnitř vozu. Cestující obdrží informace o dalších trasách a přestupech v příští stanici v závislosti na poloze vlaku na trati.

“S novými vozy X získají Vídeňané nejmodernější vozidlo metra, které jim poskytne všechny aktuální informace tam, kde je nejvíce potřebují: za jízdy. Jsme hrdí na to, že jsme prvním dopravním podnikem na světě, který tuto službu nabízí,” říká Alexandra Reinagl, generální ředitelka společnosti Wiener Linien.

Nový systém Passenger Info Plus vyvinula společnost Siemens Mobility a společně s Wiener Linien jej přizpůsobila speciálním požadavkům vídeňské veřejné dopravy. Inovativní řešení bylo veřejnosti představeno na mediální akci 10. ledna 2022.

Přímé zobrazení relevantních, dynamických informací pro cestující

Obrazovky nad každými dveřmi uvnitř vozů X zobrazují relevantní, průběžně aktualizované informace pro cestující. Obrazovky nade dveřmi, které se otevřou v příští stanici, zobrazují směr výstupů ze stanice, další linky pro přestup a časy odjezdů těchto linek.

Obrazovky nade dveřmi na opačné straně vozu zobrazují digitální mapu sítě metra a aktuální polohu vlaku. Dynamická mapa zobrazuje polohu vlaku, směr jízdy, příští zastávku a možnosti přestupu. Na obou stranách vozu lze zobrazit i další informace, jako je aktuální stav ostatních linek metra nebo výtahy mimo provoz. Nový informační systém pro cestující poskytuje všechny důležité informace právě tehdy, když je cestující potřebují.

Kompletní inovativní digitální informační systém (vozidlová i traťová část) pro cestující je intenzivně připravován na uvedení do provozu. Nové elektrické jednotky metra X v současné době prochází rozsáhlými testy v rámci příprav na nadcházející certifikaci pro provoz. Po jejím schválení se budou moci cestující svézt už v příštím roce.

Na digitálním informačním systému pracuje tým českého Engineeringu v Praze. Vývojáři přijali tento inovativní a náročný úkol a během několika let, při použití nejmodernějších softvérových technologií, navrhli a naprogramovali komplexní řešení. Vytvořili jednak část pro vozidla a cestují, ale také podpůrné služby v zázemí dopravního podniku.

TZ

@RadekVyskovsky

Zdroj: B2B NETWORK NEWS

Generated by Feedzy