Přeskočit na obsah

X čelí zákazu v Brazílii, protože Elon se vzpírá vládnímu nařízení cenzurovat uživatele

[[{“value”:”

Zdá se, že sociální síť X by mohla čelit zákazu v Brazílii poté, co se Elon Musk rozhodl vzepřít se soudnímu příkazu zablokovat „určité oblíbené účty v Brazílii“.

X sdílela tento přehled situace a opatření, která by byla v podstatě nucena v důsledku toho podniknout:

„X Corp. byla soudními rozhodnutími donucena zablokovat některé oblíbené účty v Brazílii. Informovali jsme tyto účty, že jsme toto opatření přijali. Neznáme důvody, proč byly tyto blokovací příkazy vydány. Nevíme, které příspěvky údajně porušují…“

Elon Musk byl na to poté přímo dotázán v souvislosti s dalším příspěvkem, který o žádosti sdílel, a v reakci na to oznámil, že X se ve skutečnosti nebude řídit touto žádostí a že všechna omezení budou zrušena.

A i když chápu, že nepředvídatelnost je součástí chování Elona Muska, oznámení je obzvláště v rozporu s jeho přístupem.

Zde dva příklady na X, zveřejněné s téměř ročním odstupem:

Jeden, kde máme Elona, který je vyzván, aby splnil příkaz turecké vlády cenzurovat určité uživatele před místními volbami. Jak poznamenává Musk, X zde měla možnost dodržet požadavek, nebo riskovat, že X se v regionu úplně vypne. Jako takovým jim nezbylo nic jiného, než vyhovět.

Druhý příklad z dnešní doby, kdy Musk ustoupil přesně k tomuto postoji, přičemž Elon poznamenal, že odmítnutím žádosti brazilské vlády o podobnou cenzuru může být X v regionu zcela odříznuto. Ale v tomto případě je ochoten podstoupit toto riziko.

Tak jak to je? Bude se X držet svých zásad a postaví se proti vládní cenzuře, i když riskuje, že bude v uvedeném regionu ukončena, nebo se X musí držet zákonů dané země, jak Musk u takových požadavků opakovaně poznamenal?

To je postoj, který Musk zdůraznil v podobných případech v Indii i Německu, kde X také respektovala vládní žádosti o cenzuru.

Musk od začátku svého působení v aplikaci tvrdil, že X bude pod jeho vedením dodržovat místní zákony a že lidé v každém regionu rozhodnou svými hlasy, zda je to spravedlivé, nebo ne.

A to dává smysl. Twitter se v průběhu času potýkal s mnoha právními problémy v souvislosti s vládními žádostmi o cenzuru a Elon ví, že zpochybnění každého z nich by znamenalo velké riziko pro podnikání X, bez ohledu na osobní postoje.

Tentokrát se však navzdory těmto rizikům rozhodl zaujmout stanovisko.

Tak proč teď, proč Brazílie?

Není to proto, že Brazílie nemá dost X uživatelů?

Brazílie má údajně šestý nejvyšší počet aktivních uživatelů aplikace s 21 miliony Brazilců používajících X. Indie je pro společnost třetím největším trhem s 30 miliony místních uživatelů, Turecko má přibližně 23 milionů uživatelů X, zatímco Německo má asi 15 milionů aktivních.

Není to tedy tak, že by to bylo vypočítané riziko a Elon si vybírá bitvy na základě relativního dopadu?

Tak proč by byl Elon ochoten obejít brazilské úřady, ale ne ty v jiných regionech?

Mohlo by to být proto, že Elonova další firma, Tesla, nemá v Brazílii takovou expozici?

Zdroj: socialmediatoday.com

“}]] 

Zdroj: B2B NETWORK NEWS