Přeskočit na obsah

DIA spustí mobilní verzi Portálu občana

[[{“value”:”

Digitální a informační agentura (DIA) plánuje v polovině dubna spustit mobilní verzi Portálu občana. Ten zastřešuje elektronické služby státu a jeho internetovou podobu nyní využívá 1,205 milionu lidí. Svou datovou schránku má k portálu připojenou 432 000 uživatelů. Na tiskové konferenci to uvedl místopředseda vlády pro digitalizaci Iva Bartoš (Piráti).

Portál občana vznikl v roce 2018 pro elektronickou komunikaci občanů se státem a v minulém roce prošel změnou designu i uživatelského rozhraní. Nabízí přes 600 služeb. Mimo jiné umožňuje podání daňového přiznání, generování výpisů z rejstříku trestů, katastru nemovitostí nebo z bodového hodnocení řidiče. Mobilní aplikace nabídne podle ředitele DIA Martina Mesršmída všechny jeho služby a navíc bude možné si nechat zasílat notifikace změn týkajících se uživatele přímo na mobil.

Na mobilních telefonech funguje od ledna letošního roku aplikace eDoklady, kterou si za první dva měsíce stáhlo téměř 332 000 lidí. Aplikace eDoklady lidem slouží k pohodlnějšímu a bezpečnějšímu prokazování směrem k úřadům, soukromým subjektům, ale i mezi sebou. Počet ověřovatelů stoupl na 539. Od 1. dubna aplikaci využívá policie v terénu a od poloviny roku to pak budou využívat všechny úřady a obce, matriky, policie jako celek a podobně. Od příštího roku přibudou i banky nebo pošty či zdravotní pojišťovny.

Počet datových schránek se za poslední rok kvůli povinnému rozšíření na podnikající osoby a další subjekty zvýšil o 136 procent na 4,261 milionu. Z toho 900 000 schránek si dobrovolně zřídily fyzické osoby. Loni prošlo datovými schránkami 1,26 miliardy datových zpráv, což je meziročně o 13 procent více. Zhruba 400 000 uživatelů, kterým byla schránka povinně zřízená, jí však ještě neotevřelo.

Digitální a informační agentura, která 1. dubna oslavila rok svého fungování jako zastřešující organizace pro digitalizaci státu, letos mimo jiné podle Mesršmída čeká spuštění registru zastoupení REZA pro zastupování na základě digitální plné moci a přípravy zavedení evropské elektronické peněženky pro digitální prokazování občanů v rámci EU.

TZ

Obrázek: kr-vysocina.cz

Zdroj: eGOVERNMENT NETWORK NEWS“}]] 

​ 

Zdroj: B2B NETWORK NEWS