Přeskočit na obsah

Zhruba 87 pct zprostředkovatelů energií podle kontrol zneužilo důvěry klientů

Důvěry spotřebitelů zneužilo zhruba 87 procent zprostředkovatelů energií, které loni kontrolovala Česká obchodní inspekce. Obchodníci vůči spotřebiteli nejčastěji použili klamavé konání, nekalé obchodní praktiky nebo neinformovali o možnostech reklamace. Česká obchodní inspekce (ČOI) o tom informovala ČTK. Na podvodné obchodníky s energiemi, takzvané energošmejdy, v minulých dnech upozornil také Energetický regulační úřad (ERÚ).

Inspekce loni provedla celkem 15 kontrol. Při 13 z nich zjistila porušení zákona o ochraně spotřebitele, což je téměř 87 procent případů. Za pochybění uložila 24 pokut v hodnotě 8,84 milionu korun. Nejvíc případů bylo v Praze a Středočeském kraji.

Kontroly ČOI zaměřovala na nabídku a služby souvisejících s uzavíráním smluv o dodávkách energií, zejména obsah uzavíraných smluv o zprostředkování dodávek energií. Zprostředkovatelé nejčastěji používali klamavé praktiky, nekalé obchodní postupy nebo neinformovali o možnostech reklamace. V některých případech porušili i více pravidel najednou.

Inspekce většinu kontrol zahájila na základě podání spotřebitelů. Z nich bylo zřejmé, že poskytovatelé cílili zejména na starší lidi, které kontaktovali telefonicky nebo je navštěvovali přímo v místě jejich bydliště. “Zneužívali jejich důvěřivosti a prostřednictvím nepravdivých a neúplných informací usilovali o to, aby podepsali smlouvy o poskytování služeb, případně i plnou moc, na základě které by mohli následně činit další kroky bez jejich vědomí,” uvedla ČOI.

Od loňského července převzal dozor nad zprostředkovateli od ČOI Energetický regulační úřad. O registraci požádalo přes 800 právnických nebo fyzických osob, ERÚ jich do registru zapsal 626. Také ERÚ v minulých týdnech zaznamenal desítky stížností na takzvané energošmejdy. Spotřebitelé úřad upozorňují mimo jiné na porušování zákazu podomního prodeje nebo na nepravdivé či klamavé informování ze strany obchodníků.

TZ

Zdroj: eGOVERNMENT NETWORK NEWS

Zdroj: B2B NETWORK NEWS

Generated by Feedzy