Přeskočit na obsah

Analytici: Cena bitcoinu by mohla ještě klesnout

Cena bitcoinu by mohla ve střednědobém horizontu dále klesat. Přiblížit by se mohla až hranici 20.000 USD (cca 479.000 Kč) ze stávajících zhruba 30.000 USD (718.590 Kč). Záležet bude i na vývoji ostatních rizikových aktiv včetně části akcií. Výrazný pokles ale začne lákat nové investory, domnívají se někteří analytici.

V dohledné době by se trh podle ředitele Bit.plus Martina Stránského mohl dočkat dalšího poklesu až k 20.000 USD, což by mohlo znamenat příležitost pro nové investory, i když již nyní zájem o nákup roste. „V posledních dnech se v ČR díky propadu dvojnásobně zvýšil zájem o nákup bitcoinu i tržby obchodníků. Češi berou pokles ceny bitcoinu jako příležitost,“ dodal.

Podle experta na kryptoměny Igora Pauera na trhu kryptoměn převažují institucionální investoři nad soukromými, což vysvětluje silnější korelaci bitcoinu s akciovými trhy. „Dominance bitcoinu se pohybuje na historicky nejnižších hodnotách podobných přelomu let 2017/18, ve střednědobém horizontu bych se nedivil dalšímu poklesu bitcoinu,“ dodal.

Bitcoin se ve čtvrtek propadl až ke 27.000 USD, což je o 60 procent níže, než bylo jeho listopadové maximum. Dnes zpevnil nad 30.000 USD. Bezprostředním faktorem, který k výprodejům přispěl, jsou otřesy na stablecoinech, které mají představovat méně rizikovou část kryptosvěta. Podle Tomáše Pfeilera z Cyrrusu investoři začínají ve světle vyšších úroků zkoumat reálnou využitelnost digitálních mincí. A ta je zoufale nízká, dodal.

Trhy se podle analytika X-Trade Brokers Jiřího Tylečka bojí růstu výnosů a investoři prodávají rizikové instrumenty včetně akcií a digitálních aktiv. „Středeční data inflace ukázala na to, že americká centrální banka bude muset utahovat měnovou politiku více, než se dosud zdálo. Dalším faktorem je propad stablecoinu Terra UST, který neudržel pevnou vazbu na americký dolar. Propad hodnoty o více než 99 procent a faktický konec existence Terry otřásl důvěrou obchodníků v kryptoměny,“ upozornil. „Napjatá situace na akciích a kryptoměnách může dále pokračovat a strhnout lavinu prodejů, která sníží kapitalizaci akciového i kryptoměnového trhu až o biliony dolarů,“ podotkl.

Celková tržní kapitalizace kryptoměn se ve čtvrtek podle Jakuba Valníčka z Portu snížila na 1,13 bilionu dolarů, což značí propad o více než 62 procent z listopadových maxim. „Počet kryptoměnových peněženek, držících alespoň malé množství bitcoinu, či jiné kryptoměny, se však neustále zvyšuje a investoři využívají nižších cen k velkým nákupům,“ dodal.

V Česku se loni prodaly kryptoměny za téměř pět miliard korun, což je meziročně o čtvrtinu více. Dominoval bitcoin.

Bitcoin se loni v listopadu ocitl na rekordních téměř 69.000 USD. Výprodej z posledních dnů znamená, že hodnota globálního trhu kryptoměn se od listopadu snížila zhruba na polovinu a cenový propad způsobil mezi některými držiteli kryptoměn paniku. Tento týden jen od středy do čtvrtka smazal trh kryptoměn více než 200 miliard dolarů (4,8 bilionu Kč), upozornil server CNBC. Celková hodnota trhu kryptoměn tak spadla zhruba na 1,2 bilionu dolarů (28,8 bilionu Kč). K poklesu kryptoměn přispívá i výprodej dalších aktiv považovaných za riziková. To jsou například akcie mnoha technologických firem, které nevytvářejí žádný zisk.

Zdroj: allnews.cz

Zdroj: CRYPTO WORLD NETWORK NEWS

Zdroj: ICT NETWORK NEWS

Generated by Feedzy