Přeskočit na obsah

Aruba chce využít AI ke správě zátěže v cloudových datových centrech

Italský poskytovatel cloudu Aruba spolupracuje s akademiky na univerzitě v Pise na vývoji dvou algoritmů strojového učení, které by mohly pomoci optimalizovat výkon cloudových zdrojů, šetřit energii a snížit náklady v tomto procesu.

Společnost spolupracuje s univerzitním oddělením informačního inženýrství na dvouletém projektu vývoje řešení pro správu zátěže na cloudových platformách.

Poskytovatelé cloudu jsou pod rostoucím tlakem regulačních orgánů a zákazníků, aby ukázali, že jejich datová centra fungují efektivně a pomáhají organizacím splnit jejich cíle.

Může strojové učení zefektivnit cloud?

Systém správy zátěže bude založen na predikci zdrojů používaných virtuálními stroji (VM).

Predikce budou založeny na analýze historických dat týkajících se virtuálních počítačů a prostřednictvím vývoje specifických algoritmů se zaměří na optimalizaci spotřeby energie hardwaru při současném zajištění požadavků uživatelů virtuálních počítačů.

Schopnost optimalizovat využití cloudových zdrojů – například prediktivní modulací množství hardwaru podle specifických potřeb zákazníků – může snížit spotřebu, když není potřeba, a v důsledku toho nabídnout službu za lepší cenu, věří Aruba.

Během projektu budou vyvinuty dva různé algoritmy strojového učení; dynamický algoritmus profilování virtuálních počítačů pro nastínění určitých profilů na základě historicky používaných zdrojů a algoritmus pro správu virtuálních počítačů, který využívá profily ke správě jejich provádění na různém hardwaru, který tvoří cloudovou platformu. Doufáme, že to pomůže optimalizovat spotřebu energie a zároveň zaručí výkon.

Řešení OpenStack pro monitorování cloudových zdrojů

Doufáme, že projekt umožní vyvinout integrované řešení pro správu virtuálních strojů na cloudové platformě založené na predikci zatížení a implementovat proof-of-concept založený na open-source platformě OpenStack pro terénní experimenty v různých případech použití.

To by nakonec mohlo uživatelům umožnit přesouvat zatížení mezi uzly OpenStack na prediktivním a historickém základě, aby se optimalizovalo využití zdrojů na uzlech. Provozovatelům cloudových datových center by to mohlo pomoci zaručit dostatečné zdroje pro požadavky klientů a optimalizovat využití serverů a umožnit jim nastavit záložní výpočetní uzly v clusterech OpenStack, které se aktivují podle potřeb rozložení zátěže.

Zdroj: datacenterdynamics.com

Obrázek: Pixabay

Zdroj: ICT NETWORK NEWS