Přeskočit na obsah

CASE STUDY – reaktivační kampaň e-shopu Trenyrkarna.cz

Firmy, které mají desítky tisíc adres v databázi, se mohou postupem času začít potýkat s velkým počtem neaktivních kontaktů, tzv. “mrtvých duší”. Zákazníci u nich možná v minulosti nakoupili, ale aktuální nabídky firmy už je nezajímají. Zprávy neotvírají, ale zároveň se z odběru sdělení neodhlásili. V databázi tak zbytečně zůstávají přihlášené kontakty, které neprovádí žádné akce, pouze zkreslují metriky otevření a prokliků. S tímto problémem se potýkala i Trenýrkárna.cz, a proto ve spolupráci s agenturou Watermedia spustila reaktivační kampaň.

Díky nastavené reaktivaci se jim za 3 měsíce podařilo reaktivovat 8 371 kontaktů, což je více než 10 % tehdejší neaktivní databáze. Pojďme se společně podívat, jak se jim to podařilo.

Cílem reaktivační kampaně bylo oživit 5letou databázi neaktivních kontaktů, která měla celkem 76 912 neaktivních adres. Jako neaktivní byly definováni zákazníci, kteří za posledních 400 dní neotevřeli žádný e-mail, nenakoupili, a zároveň se nepřihlásili do svého účtu během posledních 90 dní.

Reaktivace měla přimět tyto kontakty k akci, což mohl být nákup, otevření e-mailu, nebo proklik z e-mailu na web. Reaktivační kampaň nastavila agentura v e-mailingovém nástroji Ecomail. Základem pro automatickou reaktivační kampaň byl personalizovaný obsah, skloňování podle pohlaví, slevové kupóny či výzvy ke stažení aplikace.

Reaktivace byla rozdělena na 3 vlny.

V první vlně byly všechny adresy zařazeny do automatizované reaktivační rozesílky. Výhoda automatické kampaně je v tom, že celý proces na začátku jednou nastavíte, a poté už pracuje za vás. Kontaktům byl v této automatizaci nejprve odeslán první reaktivační e-mail a po 5 dnech byla odeslána připomínka. Pokud uživatel neprovedl žádnou akci, dostal štítek.
Dále v automatizaci následovala doba čekání 30 dní a v případě, že příjemce během těchto 30 dní neprovedl žádnou akci, scénář automatizace se opakoval. V této druhé vlně e-mailů upravili pobídku, slevu a předmět. Pokud byl příjemce opět neaktivní, dostal druhý štítek.
Po dalším měsíci neaktivity spadl kontakt do automatizace naposledy. Byl mu odeslán e-mail s odlišným předmětem, a hlavně se zajímavější pobídkou. Na závěr byl uživatel naposledy upozorněn e-mailem a SMS zprávou se slevovým kuponem.
Pokud byl i po poslední vlně reaktivace nulový zájmem ze strany uživatele, byl z aktivní databáze vyřazen nadobro.

Tímto byla celá tříměsíční reaktivační kampaň dokončena, zapojeny byly dva komunikační kanály, a to hromadné e-maily a SMS zprávy.

Jaké byly výsledky?

Ecomail logoZa 3 měsíce se díky kampani podařilo vrátit do aktivní databáze 8 371 kontaktů, což je více než 10 % z původně neaktivních. Díky datům z Google Analytics také víme, že bylo uskutečněno 234 transakcí a proběhlo více než 4 000 návštěv webu.

Pokud i Vy cítíte, že máte v seznamu kontaktů “mrtvé duše”, které vaši databázi pouze zatěžují, popřemýšlejte taky o vyzkoušení reaktivační kampaně. Díky tomu budete mít databázi aktualizovanou a výsledky mailingu budou relevantní. Reaktivační kampaň zvládnete sami nastavit v chytrém emailingovém nástroji jako je Ecomail nebo si můžete nechat poradit od odborníků.

Celou případovou studii si můžete zdarma stáhnout → ZDE.

Zdroj: ICT NETWORK NEWS

Generated by Feedzy