Přeskočit na obsah

Ericsson žaluje Apple kvůli porušení 5G patentu

Ericsson a Apple jsou zpět u soudu v Texasu, měsíce poté, co proti sobě podali salvu žalob u amerického okresního soudu pro východní obvod Texasu. Ericsson si vybral jiné místo pro podání dvou nových 5G patentových žalob na Apple: Western District of Texas.

V nových podáních Ericsson tvrdil, že Apple porušuje základní patenty pro 5G. Ericsson citoval celkem dvanáct patentů. V předchozím prohlášení poskytnutém tisku Ericsson uvedl, že Apple používá jeho technologii bez licence po vypršení dohody z roku 2015. Společnosti od loňského října podávaly žaloby, poté, co jednání o obnovení vyrovnání z roku 2015 nikam nevedla.

Otázkou je, kolik Apple zaplatí Ericssonu za výsadu používat 5G ve svých zařízeních. Ericsson chce 5 dolarů za iPhone. Apple si myslí, že by měl platit méně, protože jeho tržní podíl je nyní mnohem větší, než tomu bylo v roce 2015. A co víc, řekl Apple, celkový podíl Ericssonu na standardních základních patentech (SEP) se snížil.

V říjnu společnost Ericsson požádala o deklaratorní rozsudek ve prospěch navrhovaných licenčních sazeb (FRAND). Ericsson jako důvod uvedl soulad se svým smluvním závazkem vůči Evropskému institutu pro telekomunikační standardy (ETSI). Ericsson ve své stížnosti obvinil Apple z dlouhé historie aktivit proti FRAND. Apple se netají tím, že pohrdá tím, co považuje za protisoutěžní zneužívání licencí FRAND. Případ čeká na vyřízení.

Apple podal proti Ericssonu žalobu u stejného soudu v prosinci. Apple obvinil Ericsson z používání „taktiky silné paže“ k obnovení patentů.

Zdroj: rcrwireless.com

Obrázek: Apple

Zdroj: NETGURU NETWORK NEWS

Zdroj: ICT NETWORK NEWS