Přeskočit na obsah

Microsoft a OpenAI uvažují o 5GW datovém centru AI „Stargate“ za 100 miliard dolarů

Microsoft a OpenAI možná postaví superpočítačový kampus za 100 miliard dolarů, aby pomohl vyvinout modely umělé inteligence.

The Information uvádí, že projekt je stále v raných fázích, ale očekává se, že bude spuštěn v roce 2028. Známý jako „Stargate“, vývoj se rozšíří o další dva roky – při plné výstavbě bude potenciálně potřebovat až pět gigawattů (5GW) k napájení.

Vzhledem k významným energetickým potřebám zvažovaly společnosti Microsoft a OpenAI alternativní zdroje energie včetně jaderné energie. Společnost Amazon nedávno koupila místo datového centra v Pensylvánii vedle jaderné elektrárny, o kterém Information uvádí, že Microsoft také diskutoval o nabídce.

Začátkem tohoto roku DCD exkluzivně oznámilo, že hyperscaler najal Archie Manoharana jako ředitele jaderných technologií a Erin Henderson jako vedoucí urychlení jaderného vývoje, protože zvýšil svůj zájem o SMR.

Generální ředitel OpenAI Sam Altman také podpořil malou společnost zabývající se jadernými reaktory Oklo, která se plánuje zaměřit na datová centra.

O čipech ve Stargate se ještě musí rozhodnout – mohly by využívat budoucí GPU Nvidia, AMD GPU, AI čipy Microsoftu nebo něco jiného. Altman se samostatně snaží získat peníze pro svůj vlastní čipový podnik a OpenAI najala bývalého vedoucího společnosti Google TPU.

Vyžadovalo by to také hustší stojany, než může Microsoft aktuálně podporovat, s vyšší tepelnou zátěží, než kterou dokáže zvládnout.

Pokud jde o sítě, OpenAI chce údajně přejít z proprietárních kabelů InfiniBand společnosti Nvidia na kabely Ethernet.

O projektu se diskutuje minimálně od loňského léta, ale Microsoft se stále rozhoduje, kde v USA zařízení umístí. Stále se také rozhoduje, zda superpočítač bude jedna budova nebo více míst v jednom kampusu.

Pokud by se Stargate stalo skutečností, byla by to pátá fáze partnerství Microsoftu a OpenAI. Společnosti jsou v současné době ve své třetí fázi a postavily několik velkých superpočítačů pro vývoj ChatGPT a dalších generativních modelů umělé inteligence.

Před Stargate plánují společnosti postavit superpočítač fáze 4 v Mount Pleasant ve Wisconsinu s provozem zahájeným v roce 2026.

Microsoft nedávno obdržel souhlas s rozšířením svého stávajícího kampusu za 1 miliardu dolarů a získal dalších 1 000 akrů nedaleké půdy.

Toto místo by se mohla rozrůst na podporu superpočítače v hodnotě 10 miliard dolarů.

Dohromady by všechny připravované projekty mohly stát kolem 115 miliard dolarů. Microsoft aktuálně utrácí kolem 50 miliard dolarů ročně za všechna svá datová centra, čipy a síťové vybavení Azure.

Zdroj: datacenterdynamics.com

Zdroj: DATACENTER NETWORK NEWS

Zdroj: ICT NETWORK NEWS