Přeskočit na obsah

Ministerstvo financí znemožní využívání TikToku na služebních zařízeních

Ministerstvo financí znemožní využívání aplikace TikTok na služebních zařízeních, která mají přístup k informačním systémům úřadu. Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) nedávno vydal varování před instalací a používáním čínské aplikace na zařízeních s přístupem k systémům spadajícím do kritické informační infrastruktury, varoval před ní ale i veřejnost.

Ministerstvo financí (MF) uvedlo, že upozornilo zaměstnance na to, že instalace a používání TikToku představuje hrozbu pro kybernetickou bezpečnost. „Současně MF v souladu se zákonem o kybernetické bezpečnosti připravilo systémová opatření, která znemožňují využívání této aplikace na služebních zařízeních, jež mají v rámci sítě MF přístup k informačním systémům,“ sdělil tiskový odbor ministerstva. Podrobnosti o podobě těchto opatření nesdělil.

Ministerstvo vnitra už dříve uvedlo, že bude trvat na tom, aby TikTok neměli jeho zaměstnanci na žádné technice využívané ke služebním účelům. K omezení používání TikToku na pracovních zařízeních se připojilo i ministerstvo zahraničí.

NÚKIB podle ředitele úřadu Lukáše Kintra k vydání varování vedlo mimo jiné množství sbíraných dat a nakládání s nimi v kombinaci s právním a politickým prostředím v Číně. K zákazu instalace TikToku v poslední době přistoupily některé instituce Evropské unie, podle rozhodnutí Bílého domu ji mají odstranit ze zařízení také veškeré vládní instituce v USA, od začátku března aplikaci blokuje na svých zařízeních kanadská vláda.

TikTok, který v Česku používají dva miliony lidí a na celém světě už více než miliarda uživatelů, sbírá podle bezpečnostní firmy Eset velké množství citlivých dat jako osobní, kontaktní a geolokační údaje i veškerý obsah, který uživatel vytvořil. Mimo to ale zaznamenává i osobní konverzaci mezi uživateli a s tím související i styl psaní, který může uživatele jednoznačně identifikovat v internetovém prostředí.

TZ

Zdroj: IT SECURITY NETWORK NEWS

Zdroj: ICT NETWORK NEWS

Generated by Feedzy