Search
Close this search box.

Německo se blíží k zákazu Huawei 5G

Německo se údajně blíží k rozhodnutí odstranit čínské kritické komponenty z národní 5G sítě do roku 2026. Jak uvádí Bloomberg, země by mohla následovat několik dalších evropských trhů a zaujmout tvrdší postoj vůči Huawei a ZTE, ačkoli dříve odolávala plošnému zákazu.

Bloomberg uvádí, že podle lidí obeznámených s diskusemi tři ze čtyř relevantních ministerstev podporují toto opatření. Článek však poznamenal, že digitální ministerstvo to kvůli odporu průmyslu nepodepsalo, jak uvádějí zdroje. Důvodem možného zákazu jsou obavy o národní bezpečnost.

Na rozdíl od některých svých spojenců v Evropě bylo Německo zdrženlivější při uvalování sankcí na Huawei. Německo v prosinci 2022 uvedlo, že neplánuje uvalit zákaz na Huawei. Země dříve schvalovala zařízení od čínských telekomunikačních dodavatelů na základě přístupu „případ od případu“ a začátkem tohoto roku dala nejnovějšímu 5G zařízení od ZTE své schválení pro použití.

Nicméně v září se objevilo, že německé ministerstvo vnitra chce zakázat kritické komponenty od Huawei a ZTE Corporation z její 5G mobilní sítě. Země již rok přezkoumává své kritické komponenty, protože Evropská komise (EK) letos zvýšila své úsilí o uvalení zákazu na dodavatele.

EK zvažuje povinný zákaz pro členské státy používající zařízení od dodavatelů, kteří by mohli představovat bezpečnostní riziko v jejich 5G sítích. Takový zákaz by představoval velkou komplikaci pro německé operátory, přičemž zpráva Strand Consult odhaluje, že Huawei tvoří 59 procent 5G Radio Access Networks (RAN) v zemi.

Bloomberg dodává, že plány na odstranění čínských komponent budou prováděny ve dvou fázích. Němečtí telekomunikační poskytovatelé by museli odstranit všechny kritické komponenty Huawei a ZTE ze svých hlavních sítí do 1. ledna 2026. Poté by telekomunikační společnosti musely do roku 2029 snížit „strukturální závislost na čínských komponentech ve svých přístupových a transportních sítích“.

Deutsche Telekom dříve uvedl, že takový časový plán (2026) je nereálný.

Huawei dříve reagoval na zprávy, že Německo zakáže jeho zařízení z 5G sítí v zemi. „Takový přístup bude mít negativní dopad na digitální transformaci v Německu, omezí inovace a výrazně zvýší náklady na výstavbu a provoz pro síťové operátory,“ uvedl dodavatel v září.

Údajné vládní vazby

Huawei je v několika západních zemích považována za hrozbu pro národní bezpečnost kvůli údajným úzkým vazbám na čínskou vládu. V roce 2020 Evropská komise (EK) vyzvala státy EU, aby omezily „vysokorizikové dodavatele“ jako Huawei při zavádění svých národních 5G sítí, ale komisař pro vnitřní trh EU Thierry Breton v červnu řekl telekomunikačním ministrům, že pouze třetina zemí EU zavedla zákazy Huawei v kritických oblastech.

Spojené království, Dánsko, Švédsko, Estonsko, Lotyšsko a Litva zakázaly Huawei účast na infrastruktuře svých 5G sítí. Ačkoli již není součástí EU, Spojené království původně udělilo dodavateli omezenou roli při výstavbě své 5G sítě, než společnost zakázalo o šest měsíců později v červenci 2020.

V roce 2020 EK odolávala tlaku na úplný zákaz ze strany USA, kde prezident Donald Trump zvyšoval úsilí o zákaz Huawei z klíčové role v 5G sítích. Prezident Biden poté zakázal Huawei začátkem roku 2023 a přidal ZTE na seznam omezení.

TZ

Zdroj: NETGURU NETWORK NEWS 

Zdroj: ICT NETWORK NEWS