Search
Close this search box.

Superpočítač Stampede3 spuštěn v Texas Advanced Computing Center

Superpočítač Stampede3 je nyní v provozu v Texas Advanced Computing Center (TACC) na University of Texas v Austinu.

TACC poprvé přijalo superpočítač v červenci loňského roku. Stampede3, založený na serverech Dell a procesorech a GPU od Intelu, přináší TACC další čtyři petaflopy výpočetní kapacity, čímž se kombinovaná kapacita dvou současných Stampede systémů blíží téměř 10 petaflopům.

Systémy Stampede – Stampede2 (2017) a Stampede3 (2024) – jsou nyní kombinovány a tvoří superpočítačový systém US National Science Foundation, nazvaný Access. Systém byl financován z grantu ve výši 10 milionů dolarů od US National Science Foundation. Stampede3 bude přístupný americké vědecké komunitě.

Stampede3 obsahuje 560 procesorů Intel Xeon CPU Max Series se servery Dell PowerEdge XE9640, což přidává téměř 63 000 jader. Systém také obsahuje reintegraci 224 uzlů třetí generace procesorů Intel Xeon Scalable, přidaných do Stampede2 v roce 2021, a více než 1 000 procesorů druhé generace Intel Xeon Scalable, také ze Stampede2.

Stampede3 také využívá novou síť Cornelis Networks CN5000 Omni-Path 400Gbps a TACC přidalo experimentální subsystém Intel GPU optimalizovaný pro AI a strojové učení.

Více než 450 uživatelů spustilo půl milionu úloh během předprodukční fáze. Systém umožňuje výzkum od analýzy biologických dat po atomistické simulace.

Tommy Minyard, ředitel pokročilých výpočetních systémů TACC a hlavní vyšetřovatel projektu Stampede3, řekl: „Během naší předprodukční fáze uživatelé zažili schopnosti, jako je zvýšení rychlosti vědeckých aplikací díky lepší šířce paměťového pásma na jádro poskytované procesory Intel Xeon CPU Max.“

Dodal: „Poprvé používáme úložný systém bez rotujících disků – očekáváme významné zlepšení pro uživatele v jejich I/O výkonu a spolehlivosti.“

Katie Antypas, ředitelka kanceláře pro pokročilou kyberinfrastrukturu National Science Foundation, řekla: „Nová architektura uzlů s vysokou šířkou paměťového pásma a systém souborů založený na flash paměti urychlí širokou škálu aplikací a očekávám, že bude ve vysoké poptávce uživatelskou komunitou.“

Stampede3 je třetí iterací superpočítače Stampede od doby, kdy byl původní postaven v roce 2012. Stampede2 byl spuštěn v roce 2017, zatímco první Stampede byl vyřazen z provozu v roce 2019, přičemž část clusteru byla přidělena Stampede2 pro repurposing. Od nasazení Stampede2 více než 11 000 uživatelů pracujících na více než 3 000 financovaných projektech spustilo více než 11 milionů simulací a úloh analýzy dat na systému.

TACC je také domovem superpočítače Frontera, Stallion a clusteru Lonestar6, který byl nasazen v roce 2021. Společnost nedávno oznámila plány na nový cluster založený na Nvidia, nazvaný Vista.

Minulý měsíc byla v Texasu spuštěna demonstrační zařízení na vodík, které mají pomoci napájet datové centrum TACC prostřednictvím palivových článků.

Zdroj: datacenterdynamics.com

Obrázek: AI

Zdroj: DATACENTER NETWORK NEWS 

Zdroj: ICT NETWORK NEWS