Přeskočit na obsah

Olomoučtí vědci vyvinuli biosenzor na odhalení zbytků antibiotik ve vodě

Olomoučtí vědci vyvinuli speciální biosenzor, který okamžitě dokáže ve vodě či v mléčných výrobcích odhalit i velmi malé zbytky antibiotik. Jeho základem je na míru připravený nanomateriál odvozený od fluorografenu. Účinnost senzoru výzkumníci z olomouckého institutu CATRIN Univerzity Palackého ověřili na kohoutkové pitné vodě, v mléčných výrobcích a v lidských slinách. Například v pitné vodě dokáže odhalit ještě nižší množství zbytků léčiva, než kolik je limit stanovený Evropskou unií, informovali zástupci CATRIN.

Podle odborníků narůstající odolnost mikroorganismů vůči antibiotikům představuje jeden z největších problémů dnešní medicíny. Napomoci k jeho řešení by mohla i možnost sledovat hladiny antibiotik v různých vzorcích. „Zbytková množství antibiotik se prokazatelně vyskytují nejen v odpadních vodách, ale i v pitné vodě či některých potravinách, což jen podporuje schopnost bakterií vytvářet si vůči nim odolnost. Hledáme proto rychlé, levné, účinné a jednorázové elektrochemické biosenzory, které přítomnost antibiotik prokáží,“ uvedl vedoucí výzkumného týmu Michal Otyepka.

Pro biosenzor olomoučtí vědci připravili na míru nový materiál odvozený od fluorografenu. Je zde i možnost propojení senzoru s mobilním telefonem. „Měření si tak může provést kdokoliv, třeba v domácím prostředí nebo přímo v terénu,“ doplnil David Panáček z autorského týmu.

Metoda je podle vědců velmi jednoduchá – elektroda s naneseným nanomateriálem se ponoří do kontaminovaného roztoku a pomocí mobilu se měří množství ampicilinu. Dosud se k detekci využívají drahé přístroje a analýzy se provádějí v laboratořích s proškoleným personálem, doplnili výzkumníci.

Grafenové deriváty nevyužívají vědci v CATRIN pro biosenzory poprvé. Již dříve například ve spolupráci s kolegy ze Španělska a Brazílie vyvinuli senzor pro odhalení pančovaného masa, pomohla jim k tomu mimo jiné právě grafenová kyselina.

TZ

Zdroj: B2B NETWORK NEWS