Přeskočit na obsah

Práce v open office a home office: Jak být produktivnější pomocí správně zvolených bezdrátových sluchátek

Pokud vás zaujal titulek tohoto článku, pravděpodobně pracujete většinu času u počítače v místech, kde na vás působí řada rozptylujících vlivů. V otevřené kanceláři může být mnohdy obtížné napsat i jeden odstavec textu, pokud vnímáte v pozadí pracovní hovory nebo smích kolegů. Podobné je to při práci na home office, která se pro mnohé z nás stává vzhledem k probíhající pandemii novým standardem. Tady působí podobně například vzdálená výuka dětí nebo přítomnost dalších členů rodiny.

Mezi zřejmé výhody open office patří například snadná spolupráce, přátelské prostředí či vyšší motivace a energie. Studie Journal of Environmental Psychology z roku 2018 upozorňuje ale i na nevýhody spojené s rušivými zvuky. Podle výsledků zaměstnance v otevřených kancelářích obtěžuje hluk, včetně konverzace spolupracovníků. To vede ke zvýšenému stresu a snížené schopnosti soustředěné práce. Stejná situace nastává během home office. Máte pocit, že se tento problém týká i vás?

Málokdo má možnost zvolit si jiné pracovní prostředí. Co však lze změnit, je způsob práce a návyky, které vám můžou pomoct uvedené problémy vyřešit. Co může být tedy klíčem k efektivnější práci i k tomu, abyste plynuleji přecházeli od jednoho úkolu k dalšímu? Zde je návod, jak vám mohou pomoci sluchátka s technologií aktivního potlačení okolních zvuků (ANC), jako jsou například Noise Canceling Headphones 700 nebo QuietComfort 45 od průkopníka této technologie Bose.

Začněte tím, že si sluchátka nasadíte hned po ránu – nasazená sluchátka „oznamují“ ostatním v otevřené kanceláři nebo na home office, že se chcete soustředit. Technologie potlačení okolních ruchů sluchátek detekuje a zároveň pomocí elektroniky aktivně eliminuje zvuky z vašeho okolí. Minimalizovat rozptylování působené okolím můžete navíc puštěním oblíbeného seznamu skladeb (pro co nejintenzivnější soustředění vyzkoušejte dobře známou hudbu bez vokálů).

Některým vyrušením se samozřejmě nevyhnete. Když vás přijde šéf požádat o váš názor, kolega potřebuje vyřešit rychlý dotaz nebo se děti během home přijdou zeptat, kdy bude svačina, je třeba reagovat. V podobných situacích nemusíte ani sundávat sluchátka z hlavy – stačí, když je přepnete do režimu „konverzace“. Jednoduchým přejetím prstem přes náušník přestane být aktivní potlačení okolních ruchů, pozastaví se přehrávání hudby a sluchátka naopak propustí pomocí elektroniky a vestavěných mikrofonů zvuk z okolí do uší (platí pro sluchátka Bose Headphones 700). Díky tomu můžete vnímat vnější svět stejně, jako kdybyste sluchátka vůbec neměli. Když budete později potřebovat telefonovat, mikrofony zabudované do náušníků rozpoznají váš hlas od domácího či kancelářského hluku a ten, s kým budete mluvit, uslyší díky tomu váš hlas čistě, bez smíchu kolegů nebo dětí ve vedlejším pokoji. Podobné funkce zajistí také druhá uvedená sluchátka Bose QuietComfort 45, která jsou přímým nástupcem modelu, který celou kategorii ANC sluchátek proslavil.

Pokud si vyberete ta správná bezdrátová Bluetooth sluchátka s potlačením okolí, můžete získat i během home office nebo práce v otevřené kanceláři klid pro soustředěnou práci.

TZ

Zdroj: JOBS NETWORK NEWS

Zdroj: B2B NETWORK NEWS

Generated by Feedzy