Přeskočit na obsah

Uber navzdory vysokému růstu tržeb vykázal ztrátu kvůli odpisům

Provozovatel alternativní taxislužby Uber Technologies v prvním čtvrtletí prohloubil ztrátu na 5,9 miliardy USD (138 miliard Kč) z loňských srovnatelných 108 milionů USD. Důvodem byly odpisy investic, jako podíl v čínském konkurentovi Didi. Bez mimořádných položek firma vykázala zisk a její tržby prudce vzrostly. Vyplývá to z prohlášení společnosti.

Tržby na počátku roku stouply o 136 procent na 6,9 miliardy USD. Služba alternativního taxi nadále oživovala po propadu způsobeném pandemií a poptávka po doručovacích službách Uber Eats zůstala vysoká.

Očištěný zisk před úroky, zdaněním a odpisy (EBITDA) činil 168 milionů USD. Analytici dotazovaní agenturou Refinitiv v průměru čekali zisk 132 milionů USD. Loni byl Uber ve ztrátě 359 milionů USD. V tomto čtvrtletí pak firma očekává očištěný EBITDA v rozmezí 240 milionů až 270 milionů USD. Analytici počítají se ziskem 237 milionů USD.

Uber plánoval zveřejnit výsledky hospodaření až odpoledne, nakonec je však zveřejnil dříve, protože výsledky konkurenční společnosti Lyft zveřejněné v úterý po uzavření trhů v USA zaostaly za očekáváním, což způsobilo pokles akcií nejen Lyftu, ale i Uberu. Slabší výsledky Lyftu způsobily vyšší mzdy řidičů. Uber v souvislosti s tím dodal, že nemá potřebu dále zvyšovat pobídky, aby nalákal více řidičů. Divize alternativní taxislužby je podle firmy na dobré cestě k tomu, aby ve druhém čtvrtletí překonala úroveň z doby před pandemií, napsala agentura Reuters.

Zdroj: allnews.cz

Zdroj: B2B NETWORK NEWS